sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Aikuisten iltapala - suolaiset rikkaat ritarit & uuniperunat

Toast skagen on klassikko, joka yleensä maistuu aina. Vaikka aineita ei ole kovin montaa, on silti yllättävän monia kombinaatiota ja valintoja: majoneesia vai ei, sitruunaa vai ei, punasipulia vai ruohosipulia, sinappia vai ei... Tällä kertaa päätin kokeilla alkupalaksi suolaisia rikkaita ritareita, eli toasteja graavilohella, avokadolla ja mädillä, sekä skagen-täytettä uuniperunalla. Skageniin löysin jälleen uuden reseptin, jossa mielenkiintoisena tuttavuutena oli käytetty piparjuurta.

Rikkaat ritarit


Ainekset

Paahtoleipää
1/2 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 1/2 dl maitoa
suolaa 
1 tl sokeria
creme fraichea (18 %)
graavilohta
avokadoa
mätiä
ruohosipulia

Ohje

Vispaa vehnäjauhot, kananmuna ja maito sileäksi, mausta suolalla ja sokerilla. Upota paahtoleipä seokseen ja siihen pannulla pinta voissa. Laita lautaselle ja asettele leivälle creme fraichea, graavilohta, avokadoa ja mätiä. Koristele vielä ruohosipulilla ja rouhi tuoretta mustapippuria päälle.



Uuniperunat skagen


Ainekset (2:lle)

1 prk luxuskatkarapuja (eli noin 400g / 170g valutettuna)
1 dl creme fraichea (ei täysrasvaista)
1/2 rkl hienoksi raastettua piparjuurta
1/2 tl dijon-sinappia
tilliä
mustapippuria 
suolaa
4 Rosamunda-perunaa
ruohosipulia
(mätiä)

Ohje

Kääri perunat folioon ja laita uuniin 200 astetta, noin 40 min riippuen perunoiden koosta. Sekoita keskenään hyvin valutetut ravut, piparjuuri, sinappi, creme fraiche ja silputtu tilli. Huom. kaikkea piparjuurta ei kannata laitta kerralla, piparjuuri on dominoiva mauste. Maista välillä, ja lisää oman maun mukaan. Mausta suolalla. Anna maustua jääkaapissa perunoiden kypsymisen ajan. Tarjoa skagen-täyte uuniperunan päällä ja koristele halutessasi mädillä, ruohosipulilla ja mustapippurilla.



Tämä ateria tarjotaan vasta lasten mentyä nukkumaan! En käytä tällaisissa ruuissa "kevyt" creme fraichea, koska olisin terveysintoilija, vaan koska en pidä läpitunkevasta rasvan mausta. Mielestäni esim 18 % fraiche sopii maultaan paremmin raikkaisiin makuihin, kuten avokado, graavilohi ja katkaravut. Siksi en myöskään erityisemmin välitä majoneesipohjaisista skagen-täytteistä. Jos haluaa skagenista kevyemmän tai karpata, voi täytteen tarjota avokadon puolikkaalla. Mädin voi jättää pois, meillä sattui olemaan joulusta purkki pakastimesta ja se toimi tällä kertaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti