torstai 7. helmikuuta 2013

Sanshoku donburi - riisiä, jauhelihaa, munakasta ja edamame-papuja

Olen japanilaisten makujen ystävä, ja tykkään kokeilla erilaisia reseptejä. Kumma kyllä, sushia en osaa tehdä - en kyllä ole koskaan kokeillutkaan. Haemme aika usein korttelijapanilaisesta (kyllä, meillä on korttelijapanilainen, itseasiassa kolme japanilaista jos otetaan kahden korttelin tarkkuudella) iltaruokaa. Se on helpompaa, kuin ottaa lapset mukaan ravintolaan. Olemme aika usein kokeilleet tutuiksi tulleiden rullien, nigirien ja sashmin lisäksi lämpimiä japanilaisia ruokia (muutakin, kuin teriyaki-kastiketta :)) ja tykänneet kovasti. Japanilaisten makujen yhdistelmistä olen ehdottoman ihastunut yhdistelmään sake, japanilainen soija ja sokeri. Tosin siinäpä miriniä lukuunottamatta muunmuassa teriyaki-kastikkeen perusmaut. Kokkailua helpottaa tietenkin sekin, että asumme Helsingin keskustassa aika lähellä Tokyokan-liikettä. Sieltä saa erikoisempiakin mausteita. Onneksi tavallisimmat japanilaiset mausteet ja -kastikkeet saa jo marketeistakin ja Alkot myyvät sakea.

Sanshoku donburi

Aineet (4:lle)

400g (naudan)jauhelihaa
1/2 keltainen sipuli
rypsiöljyä paistamiseen
2 rkl sakea
2 rkl sokeria
3 rkl japanilaista soijaa
1 dl vettä + 1 rkl vettä
1 rkl peruna jauhoa

3 kananmunaa
suolaa
rypsiöljyä paistamiseen

(sushi)riisiä
edamame-papuja tai sokeriherneitä

Laita riisi kiehumaan. Kuori ja pilko sipuli. Sekoita sake, soija, 1 dl vettä ja sokeri. Ruskista jauheliha kasarissa ja lisää sipuli. Kaada neste kasariin ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Kiehauta edamame-papuja pussin ohjeen mukaan ja mausta halutessasi suolalla. Sekoita perunajauho ruokalusikalliseen kylmä vettä. Lisää suuruste jauhelihalle koko ajan sekoittaen ja anna kiehahtaa.

Munakkaaseen vispaa ensin kananmunat ja suola. Lämmitä seos kattilassa öljyssä koko ajan sekoittaen, jotta siitä tulee murumaista. 

Asettele tarjolle!



Fiilis ruuasta oli pehmeä, ehkä hienokin maku. Kastike voisi sopia hyvin ohueksi viipaloidulle marmoroidulle pihville. Tosin tämä resepti oli tarkoitettu lounasruuaksi, syötäväksi bentolaatikosta. Lounasruoka on varmasti japanissakin arkista :) Reseptissä mainittiin lisukkeeksi benishoga-inkivääri, sitä unohdin kysyä Tokyokanista. Tarjosin ruuan tavallisen hillotun inkiväärin kanssa, ja se oli mielestäni aivan liian voimakkaan makuista tämän ruuan kanssa. Soijana suosittelen ehdottomasti käyttämään japanilaista soijaa, jossa on paljon miedompi maku kuin "tavallisessa" soijassa. Itse käytän Tokyokanista ostettua japanilaista 50% vähemmän suolaa - soijaa, koska tarjoan ruokaa myös lapsille. Jälleen kerran, kolmevuotiaiden raadin testaama ja hyväksi toteama! Erityisesti edamame-pavut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti