maanantai 25. helmikuuta 2013

Soppaa: Bouillabassen riisuttu versio

Kävin kokeilemassa ihanan, vasta avatun Hietalahden hallin Soppakeittiön bouillabassen. Valitettavaa sanoa, mutta teen itse parempaa. Tai tietenkin se on makuasia, mutta omasta ja puolisoni mielestä ainakin :) Tai ainakin hänen täytyy virallisesti olla sitä mieltä... Bouillabasseni on vähän riisuttu versio, koska meidän perheessä esikoisen ei ole tarvinnut simpukoita vielä syödä (ainoastaan kampasimpukoita olen tarjonnut). Resepti on hieman modifioituna Sara la Fountainin kirjasta Passion for Food. Suosittelen kokeilemaan, jos ei soppaa, niin ainakin Hietalahden hallin ihanaa tunnelmaa! Toivottavasti hallissa pysyisi myyjiä vielä evakkokauden päätteeksi, toivoo nimimerkki yes in my backyard.




Bouillabasse


Ainekset (4-5:lle)

1 sipuli
4 kynttä valkosipulia
4 dl valkoviiniä (joka sopii kalalle)
2 rkl tomaattipyrettä
1/2 - 1 tl piparjuuritahnaa
1 rkl sokeria
1,5 l kalalientä
1/2 dl hummerifondia
6-8 keskikokoista, kiinteää perunaa
0,5 kg porkkanaa
2 palsternakkaa
voita 
2 1/2 dl kermaa
mustapippuria
suolaa
600 g lohta
1 prk jokiravun pyrstöjä
tuoretta tilliä

Ohje

Hienonna sipuli ja kuori valkosipulinkynnet. Kuori ja pilko perunat, porkkanat ja palsternakat. Kuullota kattilassa sipuli ja purista sinne valkosipuli. Hetken päästä lisää juurekset ja kääntele. Lisää tomaattipyree, sokeri ja piparjuuritahna. Kääntele pienellä liekillä/lämmöllä. Kaada kattilaan valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää sitten kalaliemi ja hummerifondi. Anna keittyä hiljalleen, kunnes juurekset ovat kypsiä. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Kuutioi lohi ja valuta jokiravunpyrstöt. Keitä pienessä kattilassa kermaa hieman kokoon. Kaada kermat keittoon, lisää lohi ja jokiravunpyrstöt. Anna lämmetä, älä enää keitä. Tarjoile, koristele tuoreella tillillä.



Kermaa ei tarvitse keittää erikseen. Siitä tulee ihan kiva, hieman paksumpi tekstuuri keittoon, mutta ei mitään suurta eroa. Itse keitän joskus ja toisinaan en. Riippuu kiireestä ja fiiliksestä, ja siitä kuinka monta kattilaa jaksan tiskata. Käytän usein 50/50 kuohukermaa ja ruokakermaa. Suolan kanssa kannattaa olla varovainen, koska kalafondit ovat valmiiksi suolaisia. Joskus paistan tähän päälle myös kuha- tai siikafileen, se tuo keittoon juhlan tuntua ja saa sen näyttämään ravintola-annokselta :) Tästäkin ovat lapset tykänneet. Syy, miksi puhun lapsista monikossa on, että meillä on kaksi vuotta pyörinyt lasten kotihoito kahden muun perheen kanssa. Siitä syystä keitoksiani ovat maistelleet esikoisen lisäksi kolmevuotias sekä vuoden nuorempi vesseli. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti