perjantai 8. helmikuuta 2013

Luisteluretken eväät - ei menny niinkuin Strömsössä

Olin luvannut kolmevuotiaalle esikoiselle luisteluretken perjantaina iltapäivällä. Kaikki vaikutti sujuvan hyvin, omenapiirakka leivottiin evääksi edellisenä päivänä ja onnistui mainiosti. Minulla oli reilusti aikaa aamupäivällä ja keittelin kaakaon tummasta suklaasta, joka oli valmiina termarissa odottamassa esikoisen tullessa hoidosta. Vaahtokarkit oli pakattu ja iltapäiväksi luvattu pakkassäätä. Oltiin jopa sekä minä, esikoinen että vauva, 4kk, ulkovaatteissa kun Famo tuli hakemaan meitä luisteluretkelle.

Päästiin luistelukentälle tuiskun läpi ihan kohtuullisesti, mutta luistelukenttä oli niin lumen peitossa että hyvä kun nähtiin missä se on... Luvattu mikä luvattu, vaihdettiin esikoisen kanssa luistimet Famon jatkaessa matkaa vauvanvaunujen kanssa (kentälle pääsi vain liukumäkeä pitkin). Vaivalloisesti könyttiin edestakaisin kaksi kertaa kahden maalin väliä minä roikottaen esikoista kainaloista (suhteellisen hikinen treeni minulle ollessaan kestoltaan vain noin 10 minuuttia).





Luovutettiin luistelun, eli lumiauraamisen kanssa ja siirryttiin eväisiin, joita esikoinen oli kovasti odottanut. Kaakao oli vuotanut yli ja sitä roiskui ympäriinsä, näpit jäätyi ja kenkiin sekä mukana olevaan kassiin satoi kymmenen minuutin aikana ehkä litroittain lunta. Omenapiirakka, kaakao ja vaahtokarkit maistuivat silti varsinkin esikoiselle, vaikka omasta mielestäni kaakao maistui härskiintyneeltä.



Retkessä parasta oli esikoisen loppukommentti "mamma, en kaatunut kertaakaan kun luistelin ekaa kertaa!". Ihanaa. Ja päästiin vielä saunaan Famon ja Fafan luona.

Omenapiirakka


Ainekset


taikinaan:
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(suolaa)
1/2 dl sokeria
75 g jääkaappikylmää voita
2 munaa
1/2 maitoa, viiliä tai jogurttia (käytin paksua, turkkilaista jogurttia)

täytteeseen:
2 keskikokoista omenaa
1/2 dl sokeria
2 tl kanelia
(voita)

Ohje


Mittaa ja sekoita keskenään taikinan kuivat ainekset. Nypi voi pieninä palasina jauhoseoksen joukkoon sormin, jotta seoksesta tulee murumainen. Vispaa kanamunat maitotuotteeseen (itse käytin jogurttia, koska se tekee usein taikinasta hyvin mehevää) ja sekoita tämä seos jauhoihin. Työstä taikinaksi. 

Kaulitse taikina noin sentin paksuiseksi suorakulmaiseksi levyksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Itse kaulitsen suoraan leivinpaperin päällä, ja vedän koko hoidon pellille. Viipaloi omena ohuiksi viipaleiksi ja asettele levylle. Sirottele pinnalle kanelia ja sokeria. Halutessasi voit vielä laitta muutamia ohuita voisiivuja päälle. Paista uunissa 175 asteessa noin 20 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti