keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Talviruokaa: lohi-jokirapupata juureksilla

Meidän perheessä syödään kalaa mielellään, ja monta kertaa viikossa. Talven pakkasilla (tai no, nyt on ollut vaihteleva lumisateinen suojasää), mutta talvella joka tapauksessa, tulee tehtyä pataruokia. Pataruokien hyvä puoli on, että ne "tekevät itse itsensä", eli koko ruoka valmistuu uunissa yhdessä astiassa. Tosin ensin on tietenkin pitänyt tehdä kaikki valmistelut, kuten kuoria ja pilkkoa juurekset tai vihannekset ja mahdollisesti paistaa pinta lihalle tai kanalle, joten se siitä "tekee itse itsensä"- meiningistä.



Valmistelujen jälkeen pataruuan teko tuntuu silti helpolta :) Tämänkertainen lohi-jokirapupata valmistettiin kasarissa liedellä, eikä uunissa. Ruoka maistui koko perheelle, mutta perheenjäseneni kiittelivät hyvästä keitosta enkä suoraan sanoen itsekään ole niin varma mikä tekee kyseisestä ruuasta padan eikä keiton!

Lohi-jokirapupata juureksilla

Ainekset (6:lle)

6-7 luomuporkkanaa
3 palsternakkaa
1/2 -1 fenkolia
1 keltainen sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
voita
1 l kalalientä
1 ruukku tuoretta timjamia
8 kiinteää perunaa
2 dl valkoviiniä
3 dl ruokakermaa
800 g ruodotonta ja nahatonta lohifilettä
1 prk jokiravunpyrstöjä liemessä
suolaa & pippuria

Ohje

Kuori ja suikaloi porkkanat sekä palsternakat. Kuori myös perunat ja puolita ne. Laita perunat kiehumaan erilliseen kattilaan. Suikaloi fenkoli, pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota juureksia, fenkolia, sipulia ja valkosipulia suuressa kasarissa (tai padassa, jota voi käyttää liedellä). Älä anna ruskistua. Kaada kasariin kalaliemi, valkoviini ja reilusti tuoretta timjamia silputtuna. 

Anna keittyä noin vartti, tai kunnes juurekset ovat pehmeitä. Tarkista perunat, etteivät ne pehmene liikaa. Kun juurekset ovat pehmeitä (ei kuitenkaan yli, vaan hieman al dente), kaada sekaan kerma. Kuutioi lohi, lisää se sekä ravunpyrstöt liemeen ja kuumenna. Mausta oman maun mukaan suolalla ja mustapippurilla. Lisää kypsät perunat mukaan pataan, tai tarjoile perunat lautasella ja nostele liemi päälle. 



Ohje oli hyvä, tykkäsin yhdistelmästä lohi+timjami, joka on vähän harvinaisempi kombinaatio. Eikä valkosipuli+timjami+valkoviini+kerma samassa reseptissä voi mennä kovin pieleen :) Koostumus olisi voinut olla paksumpi. Pata olikin mielestäni parempaa seuraavana päivänä, kun maut olivat saaneet vetäytyä ja uudelleen lämmitettäessä liemi sakeni. Voikin olla, että seuraavalla kerralla joko vähennän liemen määrää puoleen litraan - 7,5 desilitraan, tai suurustan Maizenalla. Hyvää joka tapauksessa, myös sekä oma että naapurin 3-vuotias tykkäsivät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti