maanantai 11. helmikuuta 2013

Soppaa - kurpitsakeitto ja tuore leipä

Jokunen vuosi sitten ruokakaupoissa alkoi näkyä kurpitsoita vuoden ympäri, muulloinkin kuin Halloweenina. Uskaltauduin kokeilemaan kurpitsaruokia, varsinkin hyvänmakuisesta butternut-kurpitsasta. Suomenkielinen nimi on luullakseni myskikurpitsa. Se on barbapapan näköinen, vaaleahko ja kovakuorinen mötikkä. Tällä kertaa teki mieli kurpitsakeittoa paahdetulla fetajuustolla. Resepti on oikeastaan yhdistelmä kahdesta eri keittoreseptistä, ja siinä saa halutessaan oikaista.

Paahdettu kurpitsakeitto rosmariinifetajuustolla


Ainekset (4:lle)

1,2 kg kurpitsaa
1 keltainen sipuli
2-3 kynttä valkosipulia
oliiviöljyä
1 tl jauhettua paprikaa
1 tl currya
1 litra kanalientä
(valkoviiniä)
1 1/2 dl ruokakermaa
2 rkl vaahterasiirappia

200g fetajuustoa
tuore rosmariininoksa
oliiviöljyä
kurpitsansiemeniä

mustapippuria, suolaa

Ohje

Kuori kurpitsa ja kaavi siemenet pois. Viipaloi kurpitsa suunnilleen lohkoperunan kokoisiksi lohkoiksi. Vaihtoehto 1) Laita pellille, rouhi mustapippuria päälle, valuta oliiviöljyä palasille ja kääntele. Paista uunissa 175 asteessa noin puoli tuntia, kunnes kurpitsat ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä kattilassa öljyssä. Lisää mausteet. Vaihtoehto 2) lisää raa'at, paahtamattomat kurpitsalohkot kattilaan, kääntele hetki. Mikäli paahdoit kurpitsat, ne laitetaan tässä vaiheessa kattilaan. Kaada päälle valkoviiiniä ja kanaliemi. Anna keittyä kannen alla noin 10min, jos paahdoit kurpitsan, ja kunnes kurpitsa on pehmeä jos laitoit ne raakana.

Murusta fetajuusto pellille ja ripottele hakattua rosmariinia päälle. Valuta vähän öljyä maustetulle juustolle ja kääntele. Paahda uunissa 200 asteessa noin 10 min, tai kunnes feta on saanut vähän väriä.

Soseuta keitto sauvasekoittimella ja laita takaisin liedelle. Kaada kattilaan kerma ja vaahterasiirappi. Sekoita ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Suolan kanssa kannattaa olla varovainen, koska fetasta tulee paljon suolaista makua.

Tarjoile keitto paahdetun fetan ja kurpitsansiementen kanssa. Jos et halua kikkailla fetalla, niin keitto toimii hyvin myös raejuuston kanssa.



Keiton kanssa maistuu tuore leipä...


Spelttileipä aprikoosilla, karpalolla ja saksanpähkinällä


Ainekset (2 leipään)

8g hiivaa
4 1/2 dl kylmää vettä
6 dl hienoa spelttijauhoa
1 dl puolikarkeaa spelttijauhoa
3 dl vehnäjauhoa (+ leipomiseen)
2 dl (yhteensä) kuivattuja aprikooseja, kuivattuja karpaloita, saksanpähkinöitä
suolaa

Ohje

Hakkaa aprikoosi ja saksanpähkinät pienemmiksi paloiksi, saa olla aika karkeita. Sekoita hiiva kylmään veteen. Sekoita sitten veteen jauhot, aprikoosit, karpalot ja saksanpähkinät. Lisää suola. Kääntele jauhot tasaisesti nesteeseen, taikinan on tarkoitus olla tahmeaa. Peitä elmukelmulla ja anna nousta huoneenlämmössä vähintään 8h (esim yön yli).

Jauhota hyvin taso, jolla leivot. Kaaviloi taikina kulhosta, älä sekoita siihen jauhoja äläkä vaivaa sitä. Ripottele siihen vain sen verran jauhoja, että pystyt kaulitsemaan sen noin 10x50cm suorakulmioksi. Jaa se keskeltä kahtia leveyssuunnassa. Nosta sitten taikinan toinen reuna puoleenväliin taikinasuikaletta, ja toinen reuna käännetyn suikaleen yli. Tee sama molemmille taikinasuikaleille. Anna nousta pyyhkeen alla 30 min. Lämmitä sillä aikaa uuni 250 asteeseen, tyhjä pelti sisällä. Siirrä leivät kuumalle pellille ja laita uuniin yksi tyhjä pelti alas. Laita alemmalle pellille muutama jääpala. Vesihöyry uunissa tekee leivälle rapean pinnan. Paista noin 15 min, kunnes leivät ovat saaneet kauniin värin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti