Suunnilleen silloin, kun hoitorinkimme alkoi, eli kaksi vuotta sitten, aloin tutustua kasvisruokaan. Siis itse tehtynä. Syitä tähän oli kaksi, se, että lastemme hoitaja on kasvissyöjä ja oli helpointa tehdä kaikille sopivaa ruokaa, ja toisena syynä kasvissyönnin ekologisuus. Ja nyt tarkemmin mietittynä löytyyhän siihen myös kolmas syy, ruokalista monipuolistui kun lisäsin kasvisruuat meidän ruokavalioon. Yritän tehdä kasvisruuan kerran viikossa. En mieti kasvisruokien kohdalta niiden ravintokoostumusta, koska kukaan perheessämme ei ole kasvissyöjä. Vegetaristin täytyy tietenkin eri tavalla ottaa huomioon, että proteiinin määrä ruuassa on riittävä. Meillä tehdään vegeruokaa nautiskelun ja vaihtelun vuoksi :)
Kasvismousaka - Moussakás Lahanikón
Ainekset (4-6:lle)
2 pientä munakoisoa
2 kesäkurpitsaa
1 keltainen sipuli
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
3 kynttä valkosipulia
oliiviöljyä
mustia, kivettömiä kalamata-oliiveja
1/2 nippua tuoretta timjamia
kuivattuja yrttejä, esim. oreganoa, timjamia, rosmariinia
2 kananmunaa
4 dl turkkilaista jogurttia
(valkoviiniä)
2 prk (à 400g) tomaattimurskaa
1 pkt (150-200g) fetajuustoa
pippuria, suolaa
Ohje
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Huuhtele ja viipaloi munakoisot, kesäkurpitsat ja paprikat. Laita pellille vihannesviipaleet ja valuta päälle oliiviöljyä. Kääntele ja mausta mustapippurilla. Laita uuniin n. 30 minuutiksi, tai kunnes munakoisot ovat kauniin kullanruskeita. Kääntele vihanneksia puolessa välissä. Kun vihannekset ovat valmiit, laske lämpötila 180 asteeseen.
Vihannesten ollessa uunissa silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota kattilassa sipuleita ja kaada päälle halutessasi valkoviinitilkka. Kun se on kiehahtanut, kaada päälle tomaattimurskat. Mausta tuoreella, silputulla timjamilla ja yrteillä kuten oregano, timjami ja rosmariini (esim. yhteensä 1 tl). Anna kiehahtaa ja vetäytyä hetki. Vispaa sillä aikaa kulhossa kananmunien rakenne rikki ja vatkaa sitten jugurtti ja kananmunat yhteen.
Kokoa lopuksi mousaka: laita uunivuuan pohjalle puolet vihanneksista ja 10-15 oliivia. Laita päälle puolet tomaattikastikkeesta. Murusta päälle puolet fetajuustosta ja päällystä muna-jugurttiseoksella. Toista sitten tämä lopuilla aineksilla. Jauha lopuksi päälle mustapippuria. Paista noin 30 min ja tarjoile!
Fetajuuston on tarkoitus antaa makua tässä ruuassa, joten kannattaa valita oikea fetajuustopala, joka on tehty lampaanmaidosta. Käytin ja käytän aika usein Rainbow Fetajuustoa, koska tilaan ruuat kotiinkuljetuksella Alepasta :) Jos on kiire, voi tomaattikastikkeen halutessaan korvata joko maustetulla tomaattimurskalla tai valmilla pastakastikkeella. Muistaakseni Pirkka luomupastakastike (olisiko basilika tms) on toiminut tosi hyvin. Kannattaa olla varovainen suolan kanssa, koska fetassa ja oliiveissa on suolaa. Itse en lisännyt suolaa ollenkaan.
Tämä on ruoka, jolla sain perheen päänkin alkujaan lämpenemään kasvisruualle, tämä kun on "ihan oikea" ruoka... :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti